THE CLOSET / NYXTEΣ ANAΓNΩΣHΣ

Οι Νύχτες Ανάγνωσης The Closet σε επιμέλεια Αντώνη Κατσούρη πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία φορά στην Ανδρο μεταξύ 2011-15. Παρουσιάζονταν λογοτεχνικά και θεωρητικά κείμενα συγγραφέων, εικαστικών και θεωρητικών τα οποία μεταφράζονταν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Συμμετείχα σε ορισμένα Closet με αδημοσίευτα κείμενά μου.

The Closet # 1

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, στις 20:00 | Γκαλερί Andreas Melas & Helena Papadopoulos

Η Έλενα Παπαδοπούλου ανοίγει το closet και θα διαβάσει αποσπάσματα από το «Voyage autour de ma chambre», το τελευταίο κεφάλαιο του έργου της «Upside Down – Ένα Δοκίμιο για το Γούστο και την Σύγχρονη Τέχνη».

Η Μάριον Σιαμπάκου και η Βικτώρια Δεληγιάννη θα διαβάσουν, αντίστοιχα, τους μικρούς μονόλογους της Βίρνας και της Ραμόνας. Των δύο ποπ-βασιλισσών, ενοίκων του «Hotel Women» –  ένα μηνιαίο ραντεβού πρόζας του Αντώνη Κατσούρη στο περιοδικό δίκτυο aglimpseof.net.

Για δέκα (περίπου) λευκά λεπτά, ο Αντώνης Κατσούρης θα διαβάσει αποσπάσματα από την συλλογή κειμένων του «Μια Βιογραφία του Λευκού».

Η Δήμητρα Ιωάννου θα διαβάσει το διήγημά της «Η Αποθήκη», μία απομονωμένη ιστορία μυστηρίου – και ζωγραφικής.

Και τέλος, από τον άθλιο λάκκο της ταπείνωσης, ο Σταύρος Καβαλλάρης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Wayne Koestenbaum «Humiliation» (2011), σε επιλογή και απόδοση στα ελληνικά του Αντώνη Κατσούρη.

The Closet # 2

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012, στις 20:00.

Faux-Valentine, μεταμφιεσμένο, faux-folk, παρασιτικό και με έντονη την μυρωδιά του καπνού και κάποιου που έφυγε, το Closet #2 παρουσιάζει ένα νεανικό, «επιπόλαιο» κείμενο του Marcel Proust,  ένα (στιγμιαίο) συνεργατικό ποίημα του Allen Ginsberg και του Kenneth Koch, ένα γλυκόπικρο δοκίμιο της Anne Carson για τον ρεαλιστή έρωτα, δυο (παράδοξα) παραδοσιακές «ελληνοπούλες», έναν φόρο τιμής στον Mike Kelley, ένα κείμενο με παρενέργειες της Δήμητρας Ιωάννου και κάποιες, όχι και τόσο τυπικές, οδηγίες ενός (ανώνυμου) πυρομανούς.

Στο Closet #2 θα διαβάσουν η Νάντια Γεραζούνη, η Δήμητρα Ιωάννου, ο Σταύρος Καβαλλάρης, ο Αντώνης Κατσούρης, η Ελίνα Κουντούρη, ο Δημήτρης Ντοκατζής, ο Βασίλης Οικονομόπουλος, η Δανάη Παπαδημητρίου και η Έλενα Παπαδοπούλου.

The Closet # 3

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, στις 20:00.

Μοναδικός εστέτ του ημερολογίου, εκκεντρικός, παγανιστής και εθισμένος στο ψέμα, ο Απρίλιος είναι ο οικοδεσπότης  του The Closet #3.

Μεταξύ των καλεσμένων του, γνωστές διασημότητες όπως ο Andy Warhol (που επιστρέφει ως φάντασμα στην Νέα Υόρκη το 1996) και ο (ηδονοβλεψίας) Marcel Duchamp, ένα Σχέδιο από την Χάρτινη Εποχή με το όνομα Λάιλα, η Ουλρίκα κατ΄ευθείαν από την σκοτεινή πλευρά της πόλης και special guests o Ιησούς-συγγραφέας και η Μητέρα του, να ποζάρουν για την Diane Arbus στο Λος Άντζελες το Καλοκαίρι της Αγάπης…

Μικρές (απριλιάτικες) δόσεις από popism, πρόζα, δοκίμια-μινιατούρες, ποιήματα, Étant Donnés, το «τώρα» της επιθυμίας και σπερμολογία (με χαμηλά λιπαρά).

The Closet # 4

«Η τεχνη και ο καλλιτέχνης ως μουσες (του σήμερα / όχι του σήμερα)»
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, 20.00

Ανάμεσα στην τέχνη και στο κοινό της, ανάμεσα σε ένα έργο και τον θεατή του, υπάρχουν πάντα, υπεισέρχονται πάντα οι λέξεις, τα λόγια, οι φράσεις, τα κείμενα και μαζί τους (τρυπώνουν)  η ερμηνεία, η αιτία, η απόσταση…  Το The Closet #4, προσδίδοντας στην τέχνη και στον καλλιτέχνη τον τίτλο και τις ιδιότητες της Μούσας, επιθυμεί (και προσπαθεί) να τους απευθύνει τον λόγο, να τους «μιλήσει» διαφορετικά.  Με «άλλα λόγια» (με πρόζα, με ποίηση, με δοκίμια), άλλοτε «υψηλά» άλλοτε «χαμηλά», επικά ή λυρικά.  Επίσης επιθυμεί να τους «μιλήσει» από κοντά (σχεδόν εξ επαφής, σ’ ένα tête-à-tête), με αμεσότητα, με οικειότητα, εξομολογητικά, προσωπικά, εμμονικά, συνενοχικά, παραληρηματικά, εμπνευσμένα, λατρευτικά ίσως…   Σαν ένα σώμα δίπλα σε ένα άλλο σώμα, με το «υπό την επήρεια» σώμα να επιθυμεί το άλλο σώμα.  Το The Closet #4 προσπαθεί, τελικά, να προτείνει μία «ερωτική της τέχνης» – όπως θα έλεγε η Susan Sontag.  Να μετα-τοπίσει τον θεατή, να τον παρασύρει για να δει (και να αισθανθεί) περισότερο, περισσότερα…

Ανάμεσα από τις Μούσες* του The Closet #4 o Cy Twombly, o Andy Warhol, o Φουτουρισμός, ο Richard Prince, η Karen Kilimnik, το Balloon Dog του Jeff Koons, η Hannah Hoch, ο Keith Haring, o Picasso, το Xρυσό Πουλί του Brancusi, οι Ανησυχαστικές Μούσες του Giorgio de Chirico…

Ανάμεσα από αυτούς του τυχερούς, που διατελούν (ή διετέλεσαν) υπό την επήρεια της Μούσας (τους), ο Roland Barthes, o Wayne Koestenbaum, η Mina Loy, ο Tim Dlugos, o Frank O’Hara, o Gulliaume Apollinaire, o Karl Holmquist, η Sylvia Plath…  Και μερικά ακόμη (πιο οικεία) πρόσωπα που έχουμε ξανασυναντήσει, κάπου στην πόλη (σήμερα / όχι σήμερα)  – και που, συντόμως, θα ανακοινωθούν.

*  …που ως Μούσες, γνωρίζουν και επαναλαμβάνουν αυτό που οι μυθολογικές Μούσες (κατά τον Ησίοδο) έλεγαν, χωρίς ποτέ να κουράζονται:  «Ξέρουμε ψέμματα πολλά να λέμε που μοιάζουν με αλήθειες, αλλά ξέρουμε, αν το θέλουμε, να λέμε και την αλήθεια».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Υπό την επήρεια των Μουσών:

 

H Mina Loy εκστασιάζεται από το Χρυσό Πουλί του Brancusi και γράφει 130 στιλπνές λέξεις… (Διαβάζει Η Ελισάβετ Λύρα)

Ο Roland Βarthes δεν αμφιβάλλει καθόλου για το που βρίσκεται, όταν βρίσκεται μπροστά από τα έργα του Cy Twombly. (Διαβάζει ο Κωστής Βελώνης)

Η Helene Cixous, ως μετεωρολόγος της τέχνης, εμπνέεται από τον καιρό και το φως της Roni Horn. (Διαβάζει η Caroline May)

H Jemma Desai προτιμά τις  Ελαττωματικές Μούσες, που κάποτε μοιράστηκαν ο Giorgio De Chirico και η Sylvia Plath.

Η Δήμητρα Ιωάννου ανακαλύπτει την Micropopia και καταγράφει τις ιστορίες της Aya, της Mahomi, του Yoshitomo… (Διαβάζει ο Αντώνης Κατσούρης)

H Eύα Μαραθάκη περιμένει ακόμη έξω από την πόρτα της Diane Arbus. Έχει μάλλον τους λόγους της…

Για την Αλίκη Παναγιωτοπούλου η «συνθήκη του έργου» είναι μόνο μία: η συνεύρεση με την Μούσα (της).

Η Ραλλού Παναγιώτου θεωρεί απαραίτητη μία επίσκεψη στο Νησί των Νεκρών, αφού εκεί συχνάζουν μερικές από τις Μούσες της…

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος περνά τον χρόνο του στα δωμάτια 1,3 και 5  παρέα με την Patricia, τον ποιητή και τον ζωγράφο…

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας αποκρυπτογραφεί τα readymade-μυστήρια του Philippe Thomas. (Διαβάζει ο ίδιος και η Γεωργία Σαγρή)

Ο Richard Prince αφού επινόησε την «Πνευματική Αμερική» επινοεί και τον Πνευματικό Εαυτό του (την Μούσα του). (Διαβάζει ο Ανδρέας Μελάς)

Η Μάριον Σιαμπάκου βγάζει βόλτα το Baloon Dog του Jeff Koons (και του μιλάει στην γλώσσα του…).

«IF I TOLD HIM:
A COMPLETED PORTRAIT OF PICASSO» της Gertrude Stein. (Ηχογραφημένο ντοκουμέντο).

O Αντωνάκης Χριστοδούλου γράφει, επιτέλους, ένα αληθινό fan-letter στην Karen Kilimnik: Αγαπητή Κάρεν…

Καί η Mina Loy ξανά, που μέσα από τους Αφορισμούς της για τον Φουτουρισμό μας υποδεικνύει τη (μοναδική) ΕΞ-ΟΔΟ. (Διαβάζει η Δήμητρα Ιωάννου)

The Closet

CAMP : Το Ψέμμα που λέει την Αλήθεια

28/5/2015 | Σπίτι της Κύπρου. 

The Closet @ ATOPOS

Body-Type : Post-Trauma

Παρασκευή 25/9 2015 | ATOPOS

Πρόζα, ποίηση, δοκίμια, tweets
Για τα “τρυφερά όπλα” μας
Για το Σπίτι που ονομάζεται Ταπείνωση
Για το αγόρι που δεν μπόρεσε να περπατήσει στην θάλασσα
Για τον βιασμό των επιθυμιών μας
Για το μυωπικό γεράκι
Για την “κρυφή” ζωή των αστέγων
Για το αίμα-manga
Για την Visa-Violence πιστωτική κάρτα σου
Για το κουμπί “dislike”
Για την Κοιλάδα των Τραυμάτων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: