ΠΟΡΤΡΕΤΟ

της Κίκας Κυριακάκου

Η φωτογραφία και η συγγραφή αποτελούν δύο από τις βασικότερες δραστηριότητες της Δήμητρας Ιωάννου, η έκθεση φωτογραφίας της οποίας με τίτλο «Motel Γαλήνη» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 στο Project Space του Six D.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα). Το 2008 κυκλοφορεί η νουβέλα της με τίτλο «Μια θάλασσα από σόγια» (εκδ. Futura), ενώ η Τακάκο, ο χαρακτήρας του βιβλίου, συνεχίζει το ταξίδι της μέσα από το ιστολόγιο soysea.wordpress.com. Το 2009 δημιουργεί το διαδικτυακό project “A glimpse of” (www.aglimpseof.net), ένα περιοδικό δίκτυο που ξεκίνησε ως μια απρόβλεπτη αφήγηση μεταξύ ήχων, εικόνων και κειμένων, όπου οι λέξεις συνδέουν τα έργα που αναρτώνται, ενώ οι συνεργάτες του προέρχονται από διάφορους δημιουργικούς χώρους. Ταυτόχρονα, η φωτογραφία δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. «Με τη φωτογραφία φτιάχνω σειρές από τυχαίες στιγμές. Με την πρόζα συγχρονίζω διάσπαρτες στιγμές. Και η μία και η άλλη μού είναι το ίδιο απαραίτητες», μας λέει η Δήμητρα Ιωάννου. Ενα μέρος των φωτογραφιών της παρουσιάζει στο Motel Γαλήνη, που αποτελεί την πρώτη της ατομική έκθεση: «To Motel Γαλήνη έχει 18 δωμάτια-φωτογραφίες. Κάθε δωμάτιο έχει την ονομασία του: ‘Μια μάλλον κρύα ημέρα’, ‘Δέμα από πολύ μακριά’, ‘Μια κουρτίνα από πράσινο’ κοκ. Οι φωτογραφίες προέρχονται από διαφορετικά μέρη και περιόδους, έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο: τη διάθεση της αφυπνισμένης γαλήνης. Και προσκαλούν το βλέμμα του θεατή σε μια αδιατάρακτη περιπλάνηση από τη μία εικόνα στην άλλη». Υπάρχουν, ωστόσο, θέματα τα οποία τραβούν την προσοχή της; «Δεν έχω θέματα. Κοιτάζω και κοιτάζω μέχρι να εμφανιστεί η εικόνα που θα οικειοποιηθώ αυτόματα. Αλλά, φυσικά, έχω προτιμήσεις: το ανώνυμο, το ουδέτερο και το άδειο είναι οι αγαπημένες μου φωτογραφικές λέξεις. Γιατί μπορούν να εικονογραφήσουν επιμέρους πραγματικότητες», μας απαντά.

Η έκθεση «Motel Γαλήνη» της Δήμητρας Ιωάννου έχει διάρκεια μέχρι την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 12:00 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα.

 *

Αναδημοσίευση από το φύλλο 965 (25 Νοεμβρίου 2011) της έκδοσης «Metropolis»:  http://www.metropolispress.gr/index.php/notebook/events/item/η-πολυσυνθετη-δημητρα-ιωαννου?category_id=175  (το άρθρο δεν δημοσιεύεται πια)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: